wtorek, 26 marca 2013

Wielkanocny mazurek z nadzieniem śliwkowo-czekoladowym i owocami goji


Wielkanoc już tuż tuż, dlatego zaczynamy piec dla Was świąteczne propozycje, żebyście mieli wystarczająco dużo czasu do namysłu co przygotować. Nasz pierwszy pomysł to tradycyjny mazurek w nieco odświeżonej i zdrowszej wersji. Kruche ciasto na bazie pełnoziarnistej mąki wypełnione masą ze słodkich, suszonych śliwek i ciemnej, gorzkiej czekolady. Idealne połączenia - jeszcze nie raz do nas wróci. Całość wykończyliśmy owocami goji, które mają dosyć ciekawy, charakterystyczny smak, a przy tym rozbijają całą słodycz naszego mazurka.
Suszone śliwki są skoncentrowanym źródłem cukru, więc stanowią świetnie źródło energii. Do tego mają sporo błonnika i przyspieszą wasz metabolizm, żebyście mogli zjeść jeszcze więcej dobrych rzeczy!
Przepis na spód zaczerpnęłam z Kwestii Smaku, podmieniłam zaledwie mąkę pszenną na pszenną pełnoziarnistą.
********************************************************************************
Chocolate, plum mazurek cake
Easter is just around the corner, so we've begun to bake for you our Christmas recipe propositions so that you have enough time to think about what to prepare. Our first idea is a traditional, polish mazurek cake in a slightly refreshed and healthier version. Pastry based on whole-wheat flour, filled with sweet, dried plums and dark, bitter chocolate. The perfect combination - for sure we will use it again. On the top we put the goji berries that have quite interesting, distinctive flavor.
Dried plums are a concentrated source of sugar, so are a great source of energy. For this they have a lot of fiber and speed up your metabolism so that you can enjoy even more good stuff!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...