Bulion z kostki smakuje sztucznie. A kto ma czas gotować osobno wywar,
żeby sprawić sobie porządną bazę do sosu czy zupy krem? Bynajmniej nie
ja. Te kostki zrobiłam już jakiś czas temu. Początkowo myślałam, że nie
do końca osiągnęłam zamierzony cel ale po dodaniu kilku do zupy okazało
się, że jednak wszystko się udało. Takie kostki, które powstały ze
zmiksowanego wywaru i całych warzyw to nie tylko bogaty aromat ale też
świetny, naturalny smak domowego bulionu. Zazwyczaj przygotowujemy gęste
sosy, nie zależy nam na ich klarowności. Dlaczego zatem marnować
warzywka i mrozić sam bulion? Lepiej zamrozić całość, żeby osiągnąć
bardziej intensywny smak. W przepisie znalazły się płatki drożdżowe.
Dlaczego? Ponieważ są źródłem umami - czyli naturalnego odpowiednika
sztucznie otrzymywanego glutaminianu sodu. Nie musicie ich dodawać, ale
polecam. Wzmocnią smak każdej potrawy.
********************************************************************
Ready-made broth cubes taste artificial. And who has time to cook separately broth to make a decent base for the sauce or cream soup? That's not me. These cubes, which were made of mixed vegetables and the broth have great, natural flavor of the home-made boullion. Usually we prepare thick sauces, so we do not care for their clarity. So why waste your veggies and freeze the broth itself? It is better to freeze a whole mixture, to achieve more intense flavor. The recipe includes yeast flakes. Why? Because they are the source of umami - the natural equivalent of artificially received MSG. You do not have to add them, but I would recommend. Will enhance the taste of every dish.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz