To nasze pierwsze próby jeżeli chodzi o wypiek wegańskich ciast. Do tej pory zaledwie parę wartych było uwagi. Ten przepis jest strzałem w dziesiątkę! Szybki, prosty czekoladowy spód gotowy w 35 minut i kokosowy krem. Amatorzy naszego kokosowego bounty na pewno się skuszą! Do tego świeże, słodkie czereśnie!
Więcej przepisów tu
***
Vegan coconut-cherry cake
These are our first attempts when it comes to baking vegan cakes. Until now, only a few of them were wotrh mentioning. But this recipe is brilliant! Quick, easy chocolate cake ready in 35 minutes served along with coconut cream. Amateurs of our coconutbounty will be surely tempted! For this fresh, sweet cherries!
Wegańskie ciasto kokosowo-wiśniowe
czas przygotowania: 1 h
Czego potrzebujesz?
Ciasto:
1 1/2 szkl pszennej mąki pełnoziarnistej (lub zwykłej)
1/3 szkl tłuszczu roślinnego (ja użyłam rozpuszczonej margaryny roślinnej)
1 szkl cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki ciemnego kakao
2 1/2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego + 1/4 szkl ciepłej wody
3/4 szkl wody
Krem:
3/4 szkl kaszy jaglanej
1 1/2 szkl wody
200 g wiórków kokosowych
1 łyżka margaryny roślinnej
cukier do smaku
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
czereśnie
dżem malinowy
Co teraz?
1. Wymieszaj w misce mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia.
2. Zalej siemię ciepłą wodą i poczekaj chwilę, aż powstanie kleista zawiesina.
3. Do suchych składników dodaj siemię lniane, tłuszcz i wodę. Wymieszaj wszystko łyżką.
4. Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 15/18 cm i piecz 30 minut w temp. 180 C
5. Zalej kaszę wodą, dodaj 100 g wiórek i gotuj aż kasza będzie miękka - ok. 20 minut.
6. Zmiksuj kaszę na gładką masę lub rozgnieć ją widelcem.
7. Dodaj resztę wiórek, margarynę, cukier i wszystko wymieszaj.
8. Przekrój przestudzone ciasto na dwie części. (Ciepłe się rozpadnie)
9. Posmaruj spód dżemem malinowym i ułóż na nim połówki czereśni.
10. Przełóż krem kokosowy do formy, w której piekłaś ciasto, uformuj z niego okrąg i ułóż go na warstwie czereśni.
11. Na górze możesz umieścić jeszczą jedną warstwę czereśni.
12. Przykryj wszystko drugim spodem i polej polewą czekoladową (ja użyłam gotowej)
13. Ułóż czereśnie i gotowe!
Ciasto jest najlepsze drugiego dnia po przygotowaniu.
***
Vegan coconut-cherry cake
preparation time: 1 hour
What do you need?
dough:
1 1/2 cup whole wheat flour (or regular)
preparation time: 1 hour
What do you need?
dough:
1 1/2 cup whole wheat flour (or regular)
3/4 cup of vegetable fat (I've used the dissolved plant margarine)
1 glass of sugar
1 tablespoon baking powder
3 tablespoons dark cocoa
2 1/2 teaspoon ground flaxseed + 1/4 of glass of hot water
3/4 cup of water
1 glass of sugar
1 tablespoon baking powder
3 tablespoons dark cocoa
2 1/2 teaspoon ground flaxseed + 1/4 of glass of hot water
3/4 cup of water
cream:
3/4 cup millet
1 1/2 cup water
200 g desiccated coconut
1 tablespoon plant margarine
sugar to taste
In addition:
chocolate coating
cherries
raspberry jam
What now?
1 Mix in a bowl: the flour, sugar, cocoa and baking powder.
2 Pour warm water over linseed wait for a while until it becomes blubby.
3 Add to dry ingredients: flaxseed, fat and water. Mix everything with a spoon.
4 Transfer to a baking pan lined with baking paper with a diameter of 15/18 cm and bake 30 minutes at 180 C.
5 Pour millet with water, add 100 g coconut and cook until the millet is tender - about 20 minutes.
6 Blend cooked millet until smooth or mash it with a fork.
7 Add the rest of the coconut, margarine, sugar and mix everything.
8 Cut the cooled down dough into two parts. (Warm will fall apart)
9 Brush the bottom cake with raspberry jam and place the cherry halves on it.
10 Put the coconut cream to the form in which you baked dough, shape into a circle and place it on a layer of cherries.
11 At the top you can put another layer of cherries.
12 Cover with the other bottom and pour over chocolate sauce (I've used the ready one)
13 Place the cherries and you're done!
The cake is best the second day after preparation.
wow, genialne :) wygląda ślicznie i musi być pyyyszne! :)
OdpowiedzUsuńczy wody w przepisie nie jest za dużo? jak na te proporcje mąki, ciekły tłuszcz, rozpuszczone siemię wydaje mi się jakby miała wyjść z tego ciapa, ale to może tylko takie moje marudzenie :P jakie ono wychodzi po upieczeniu - wilgotne czy bardziej jak biszkopt?
wszystkie proporcje jak w przepisie :) ciasto wychodzi luźne ale potem jest super :) a konsystencja to coś pomiędzy biszkoptem a wilgotnym plackiem :) Ciężko opisać, bo zawsze za szybko znika!
Usuń