środa, 27 marca 2013

Dekadencki mus jaglankowy - bez tłuszczu, bez nabiału, bez wyrzutów sumienia!


Szalejemy ze smakami zastanawiając się jak sprawić, żeby to, co zdrowe i lekkie było zarazem rozpustne i nieziemsko pyszne. Trafiliśmy! Ostatnio testowaliśmy połączenie jaglanki z kakao i wiórkami kokosowymi, a dzisiaj czekoladowo-orzechowy mus z kaszy jaglanej, przekładany tysiącem smaków.  Świeżo przygotowany ma - o dziwo! - konsystencję i posmak tradycyjnego kremu do tortów. Jest nawet podobnie lekko mdły, dlatego, żeby przełamać tą monotonię utkaliśmy pełną symfonię przetykając go akordami banana, soczystej pomarańczy i słodkich daktyli. My od razu go pokochaliśmy i na pewno jeszcze nie raz wrócimy do tego przepisu, przekonując się w ilu wariacjach smakowych się sprawdzi.
Mus najlepiej spożywać zaraz po ostygnięciu - mamy wtedy pewność, że zachowa swoją pyszną konsystencję.
Jaglanka to druga najzdrowsza - po gryczanej - dobrze nam znana kasza. Nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna, a dzięki sporej zawartości białka sycąca. Co ciekawe działa oczyszczająco - jeżeli więc chcemy pozbyć się z organizmu toksyn możemy zafundować sobie tygodniową dietę jaglankową, przepijaną ciepłą wodą. Składniki w niej zawarte poprawią wygląd skóry, paznokci i włosów, poprawią pamięć - dzięki lecytynie, a spożywane regularnie potrafią nawet zmniejszać mdłości towarzyszące ciąży.
*****************************************************************************
Millet decadent mousse - no fat, no dairy, no remorse!
Rockin 'with flavors, wondering how to make something healthy, light and at the same time outrageously delicious and dissolute. We found the key! We've tested millet recently in a combination with cocoa and coconut. Today we present you a chocolate millet mousse, layered with a thousand flavors. Freshly prepared - to my surprise! - has a texture and taste of the traditional cake cream. It is even just a little bland -  so to break that monotony we created out of it a full symphony sewn it with accords of banana, juicy oranges and sweet dates. We immediately fell in love with it and will definitely get back to this recipe more than once.
Mousse is best eaten immediately after cooling down - then we are sure that it will maintain its delicious texture.
Millet gruel is the second healthiest - after the buckwheat - well-known groat. It does not contain gluten, it is easy to digest, and thanks to large amount of protein - very nutritious. If we want to get rid of toxins from the body, we can treat ourrselves with a weekly millet gruel - diet and drink warm water along with it. The ingredients contained in it will improve the skin, nails and hair, improve memory - due to lecithin content. Consumed regularly it can even reduce the nausea associated with pregnancy.
 

1 komentarz:

  1. straszliwie mi się podoba przepis! podobnie jak kilka innych z twego bloga ;-) i ta nutella z daktyli. ach.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...