Suszone owoce dostarczają coraz to innych inspiracji. Dzisiaj trufle ze
słodkich, suszonych śliwek otulonych delikatnym, ciemnym kakao. Świetne
połączenie słodkości i czekoladowej goryczy. Do tego orzechowe serce,
które jest miłą niespodzianką dla naszego podniebienia. Jeżeli wasze
śliwki są bardzo wysuszone, namoczcie je przez 15 minut we wrzątku. Moje
były wystarczająco miękkie, żeby od razu trafić do blendera.
********************************************************************************
Plum truffles with hazelnut heart
Every day dried fruits provide more and more inspirations. Today, truffles, sweet and soft prunes, coated by dark cocoa. Great combination of sweetnees and chocolate bitterness. For the peanut heart, which is a pleasant surprise for our palate. If your plums are dried,soak them for 15 minutes in boiling water. Mine were soft enough to get straight into the blender.
Śliwkowy trufle z orzechowym sercem
czas przygotowania: 20 minut
Czego potrzebujesz na ok. 10 trufli
ok. 80-90 g suszonych śliwek
10 orzechów laskowych
2 łyżki naturalnego kakao
zimna woda
Co teraz?
1. Wrzuć śliwki do miksera i rozdrobnij na małe kawałki.
2. Nawilż ręce wodą, z powstałej masy śliwkowej formuj małe kulki i nadziewaj je orzechem laskowym.
3. Wilgotne jeszcze trufle obtaczaj w ciemnym kakao.
Do masy śliwkowej możesz dodać dowolny alkohol, wtedy trufle nabiorą ciekawszego smaku.
Plum truffles with hazelnut heart
preparation time: 20 minutes
What do you need for about 10 truffles
approximately 80-90 g of dried plums
10 hazelnuts
2 tablespoons of natural cocoa
cold water
Now what?
1. Put the plums in a blender and chop into small pieces.
2. Moisten your hands with water, form from the plum mass a small ball and stuff it with walnut.
3. Coat the truffles in dark cocoa.
3. Coat the truffles in dark cocoa.
You can add any alcohol, the truffles will become more interesting flavor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz