Chipsy z jarmużu to dobry kompan filmowych wieczorów. Lekkie, proste i szybkie do przygotowania. Nadają się na poobiednią przekąskę lub imprezową przystawkę. Jak wszystkie chrupiące specjały - wciągają. Możecie dodać do nich ser, sól, oliwę, czosnek lub słodką paprykę - połączenie smaków nada im właściwego charakteru. Należy bardzo uważać, żeby ich nie spalić - bo zyskują wtedy gorycz, która niekoniecznie musi wszystkim smakować.
więcej przepisów tu
***
Kale chips
Kale chips are a good film eveningscompanion. Light, easy and quick to prepare. They are suitable for after-dinner snack or party appetizer. Like all crunchy specialties - you can't stop eating them. You can add cheese, salt, olive oil, garlic or sweet peppers - the combination of flavors will give them the proper character. Be very careful not to burn them - because then they gain bitterness, which is not necessarily very tastefull.
Chipsy z jarmużu
czas przygotowania: 10 minut
Czego potrzebujesz?
ok 4-5 umytych i wysuszonych liści jarmużu (muszą być całkowicie suche!)
1 łyżka oliwy
dowolne dodatki: sól, czosnek, ser, płatki drożdżowe, etc
Co teraz?
1. Porwij liście na mniejsze kawałki i ułóż w zamykanym pojemniku.
2. Dodaj oliwę i dodatki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 10 minut w temp. 180 C.
Kale chips
preparation time: 10 minutes
What do you need?
about 4-5 washed and dried leaves of kale (must be completely dry!)
1 tablespoon olive oil
any additives: salt, garlic, cheese, yeast flakes, etc.
What now?
1 Tear leaves into small pieces and place in an airtight container.
2 Add olive oil and additives. Mix all thoroughly.
3 Spread on a baking tray lined with baking paper and bake for about 10 minutes at 180 C.
Gdzie kupujesz jarmuż? Ja nigdy nie spotkałam go na żadnym targu ani w sklepie. Moja mama zasadziła co prawda w tym roku w naszym ogródku, ale nic z niego nie będzie, a już na pewno nie czipsy...
OdpowiedzUsuńwyczaiłam w Auchan w Łomiankach - 500 g 5 zł :)
Usuń