piątek, 19 lipca 2013

Bigilla no1 - maltańska pasta z bobu


Bigilla to maltańska pasta z bobu. Najczęściej serwuje się ją jako dip w towarzystwie chleba lub krakersów. Po raz pierwszy jadłam ją w Turcji u maltańskich znajomych - już wtedy wiedziałam, że jeszcze do niej wrócę. Oryginalna receptura opiera się na zmieleniu bobu w całości, ze skórką i wymaga namoczenia go przez noc. Na początek jednak wersja bez skórek, delikatna i pyszna, a do tego niesamowicie prosta!

więcej tu
***
Bigilla is the Maltese fava bean paste. Usually it's served as a dip along with bread or crackers. The first time I ate it was in Turkey among Maltese friends of mine - even then I knew I will do it once more. The original recipe is based on grinding the beans unpeeled and it requires soaking them overnight. First of all, however, I present you the peeled version, delicate, delicious, and incredibly simple!


Bigilla no1 - maltańska pasta z bobu
czas przygotowania: ok. 1 h

Czego potrzebujesz?
1 kg bobu, ugotowanego (ok 30 minut) i obranego ze skórek
3 łyżki świeżej natki pietruszki
5 listków świeżej mięty
3 ząbki czosnku
ok. 1/2 szkl oliwy z oliwek
sól

Co teraz?
1. Zmiksuj wszystkie składniki. Dodaj tyle oliwy, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. 
2. Możesz doprawić płatkami chilli.
3. Pasta jest najlepsza parę godzin po przygotowaniu.

***
Bigilla no1 - Maltese fava bean dip
preparation time: about 1 hour

What do you need?
1 kg fava beans, cooked (about 30 minutes) and peeled of the skin
3 tablespoons fresh parsley
5 fresh mint leaves
3 cloves of garlic
about 1/2 cup olive oil
salt

What now?
1 Mix all the ingredients. Add enough olive oil until you achieve the desired consistency.
2 You can add the chilli flakes.

3 Dip is the best couple of hours after preparation.

1 komentarz:

  1. Świetny pomysł. Ja zrobiłam z natką pietruszki, czosnkiem niedźwiedzim i sokiem z cytryny. :) Do sajgonek pysznie pasują.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...