wtorek, 23 lipca 2013

Gryczane naleśniki z owocami


Grykę na słodko po raz pierwszy jadłam w pewnej litewskiej restauracji w Inowrocławiu. Do specjalności szefa kuchni należały gryczane bliny podawane ze słodką żurawiną i gęstą, kwaśną śmietaną. Przenikające się smaki urzekały swoją prostotą i oczywistością. Dziś wracam do tego połączenia, ukazując je w nieco odmiennych kolorach. Przygotowania gryczanych naleśników nie wymaga tyle samo czasu co przyrządzenie blinów, a efekt końcowy jest równie zadowalający. Ciasto wzbogaciło się o dodatek siemienia lnianego - ale to dla urody i arabskiej tahiny, czyli pasty sezamowej - co nadaje mu dodatkowe walory smakowe. Oba składniki są opcjonalne i może je pominąć, przygotowując podstawową wersję gryczanego ciasta naleśnikowego. Ja przygotowałam je dziś w wersji wegetariańskiej, jeżeli jednak szukacie czegoś bez jajek, na 1 szkl mąki dodajcie 1/3 szklanki mielonych płatków owsianych lub parę łyżek mąki ziemniaczanej. To sprawi, że ciasto nie rozpadnie się i będzie elastyczne. Do wykończenia wystarczy śmietana zwykła lub kokosowa i sezonowe owoce. Najlepiej czerwone - świetnie komponują się z gryką!
Więcej o kaszy gryczanej pisałam tu:
więcej przepisów tu
***
Buckwheat pancakes with fruits
I remember when I ate sweet buckwheat for the first time. It was in a Lithuanian restaurant in small Polish city called Inowrocław.Buckwheat blinis served with fresh cranberries and thick sour creamcwere the chef's specials . Interwaving flavors enchanted mewith their simplicity and obviousnessToday I return to this flavour's combination, presenting them in a slightly different color.Preparation of buckwheat pancakes do not require as much time as blinis do, and at the end result is equally satisfactory. Dough isenriched with flaxseed supplement - but it's for beauty only. I also added Arabic tahina paste, or sesame paste - which gives itextra flavorBoth components are optional and may be omitted in preparing the basic version of buckwheat batterI have prepared them in vegetarian versionbut if you're looking for something without eggs, for 1 glass of flour add the 1/3 cup groundoatmeal or a few tablespoons of cornstarchThis will make the cake does not fall apart and will be flexible. Finish everything with normal or coconut cream and seasonal fruit.

I wrote more about buckwheat here:


Gryczane naleśniki z owocami
czas przygotowania: 30 minut

Czego potrzebujesz na ok. 6 naleśników?
1/2 szkl mąki gryczanej (możesz zmielić kaszę gryczaną w młynku do kawy)
1/2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
1 jajko lub 1/3 zmielonych płatków owsianych
1 1/2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (to dla urody)
2 łyżki tahiny (to dla smaku)
5 łyżek dowolnego cukru - ja użyłam cukru trzcinowego
ok. 1 3/4 szkl wody/mleka roślinnego  - wlewaj ją stopniowo - czasem potrzeba mniej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oliwy
szczypta soli

Dodatkowo:
śmietana/śmietana kokosowa(jak wyżej)\jogurt
owoce sezonowe - maliny
dowolny dżem - np. malinowy
cukier puder

Co teraz?
1. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto. Odstaw na 10 minut, żeby dobrze się związały.
2. Smaż naleśniki z obu stron na nieprzywierającej patelni, ewentualnie możesz ją odrobinę natłuścić.
3. Nadziewaj ulubionymi dodatkami, zwijaj i podawaj.

* możesz przyrządzić wersję podstawową naleśników bez tahiny i siemienia lnianego
***
Buckwheat pancakes with fruits
preparation time: 30 minutes

What do you need for about six pancakes?
1/2 cup buckwheat flour (you can grind buckwheat in a coffee grinder)

1/2 cup wholemeal flour
1 egg or 1/3 of ground oatmeal
1 1/2 tablespoons of ground flax seed (that's for beauty)
2 tablespoons tahina sesamese paste (that's for taste)
5 tablespoons of any sugar - I've used sugar cane
about 1 3/4 glass of water /plant milk - pour it gradually - sometimes you need less
1 teaspoon baking powder
2 tablespoons olive oil
pinch of salt

In addition:
cream / cream of coconut (as above) \ yogurt
seasonal fruit - raspberries
any jam - such as raspberry
caster sugar

What now?
1 Mix all the ingredients for the batter. Let it stand for 10 minutes.
2 Fry the pancakes on both sides in a non-stick pan, if they get sticky you can always grease it a little.
3 Stuff the ready pancakes with favorite ingredientsroll up and serve.

* You can prepare a basic version of pancakes without tahina and linseed


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...