Grykę na słodko po raz pierwszy jadłam w pewnej litewskiej restauracji w Inowrocławiu. Do specjalności szefa kuchni należały gryczane bliny podawane ze słodką żurawiną i gęstą, kwaśną śmietaną. Przenikające się smaki urzekały swoją prostotą i oczywistością. Dziś wracam do tego połączenia, ukazując je w nieco odmiennych kolorach. Przygotowania gryczanych naleśników nie wymaga tyle samo czasu co przyrządzenie blinów, a efekt końcowy jest równie zadowalający. Ciasto wzbogaciło się o dodatek siemienia lnianego - ale to dla urody i arabskiej tahiny, czyli pasty sezamowej - co nadaje mu dodatkowe walory smakowe. Oba składniki są opcjonalne i może je pominąć, przygotowując podstawową wersję gryczanego ciasta naleśnikowego. Ja przygotowałam je dziś w wersji wegetariańskiej, jeżeli jednak szukacie czegoś bez jajek, na 1 szkl mąki dodajcie 1/3 szklanki mielonych płatków owsianych lub parę łyżek mąki ziemniaczanej. To sprawi, że ciasto nie rozpadnie się i będzie elastyczne. Do wykończenia wystarczy śmietana zwykła lub kokosowa i sezonowe owoce. Najlepiej czerwone - świetnie komponują się z gryką!
Więcej o kaszy gryczanej pisałam tu:
więcej przepisów tu
***
Buckwheat pancakes with fruits
I remember when I ate sweet buckwheat for the first time. It was in a Lithuanian restaurant in small Polish city called Inowrocław.Buckwheat blinis served with fresh cranberries and thick sour creamcwere the chef's specials . Interwaving flavors enchanted mewith their simplicity and obviousness. Today I return to this flavour's combination, presenting them in a slightly different color.Preparation of buckwheat pancakes do not require as much time as blinis do, and at the end result is equally satisfactory. Dough isenriched with flaxseed supplement - but it's for beauty only. I also added Arabic tahina paste, or sesame paste - which gives itextra flavor. Both components are optional and may be omitted in preparing the basic version of buckwheat batter. I have prepared them in vegetarian version, but if you're looking for something without eggs, for 1 glass of flour add the 1/3 cup groundoatmeal or a few tablespoons of cornstarch. This will make the cake does not fall apart and will be flexible. Finish everything with normal or coconut cream and seasonal fruit.
I wrote more about buckwheat here:
I wrote more about buckwheat here:
Gryczane naleśniki z owocami
czas przygotowania: 30 minut
Czego potrzebujesz na ok. 6 naleśników?
1/2 szkl mąki gryczanej (możesz zmielić kaszę gryczaną w młynku do kawy)
1/2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
1 jajko lub 1/3 zmielonych płatków owsianych
1 1/2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (to dla urody)
2 łyżki tahiny (to dla smaku)
5 łyżek dowolnego cukru - ja użyłam cukru trzcinowego
ok. 1 3/4 szkl wody/mleka roślinnego - wlewaj ją stopniowo - czasem potrzeba mniej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oliwy
szczypta soli
Dodatkowo:
śmietana/śmietana kokosowa(jak wyżej)\jogurt
owoce sezonowe - maliny
dowolny dżem - np. malinowy
cukier puder
Co teraz?
1. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto. Odstaw na 10 minut, żeby dobrze się związały.
2. Smaż naleśniki z obu stron na nieprzywierającej patelni, ewentualnie możesz ją odrobinę natłuścić.
3. Nadziewaj ulubionymi dodatkami, zwijaj i podawaj.
* możesz przyrządzić wersję podstawową naleśników bez tahiny i siemienia lnianego
***
Buckwheat pancakes with fruits
preparation time: 30 minutes
What do you need for about six pancakes?
1/2 cup buckwheat flour (you can grind buckwheat in a coffee grinder)
1/2 cup wholemeal flour
1 egg or 1/3 of ground oatmeal
1 1/2 tablespoons of ground flax seed (that's for beauty)
2 tablespoons tahina sesamese paste (that's for taste)
5 tablespoons of any sugar - I've used sugar cane
about 1 3/4 glass of water /plant milk - pour it gradually - sometimes you need less
1 teaspoon baking powder
2 tablespoons olive oil
pinch of salt
In addition:
cream / cream of coconut (as above) \ yogurt
seasonal fruit - raspberries
any jam - such as raspberry
caster sugar
What now?
1 Mix all the ingredients for the batter. Let it stand for 10 minutes.
2 Fry the pancakes on both sides in a non-stick pan, if they get sticky you can always grease it a little.
3 Stuff the ready pancakes with favorite ingredients, roll up and serve.
* You can prepare a basic version of pancakes without tahina and linseed
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz