Lato i natłok pracy nie sprzyjają gotowaniu. Jak przygotować szybki i smaczny obiad, a przy tym nie napracować się za dużo?
Przepis na szybkie i pyszne barlotto, czyli risotto, w którym ryż zastępujemy pysznym pęczakiem. Jeżeli jeszcze nie znacie tej kaszy to koniecznie jej spróbujcie, bo z pewnością przedefiniuje ona Wasze dotychczasowe zdanie na temat tej grupy produktów. Na straganach pojawiła się już dynia - jej słodki, delikatny smak dobrze współgra z dojrzałymi pomidorami i świeżymi ziołami. Każdy łasuch wie, że risotto nie obędzie bez dobrego sera - my dodaliśmy francuskiego Comte ale wybór należy do Was. Świetnie pasują tu też płatki drożdżowe.
więcej przepisów tu
***
Pumpkin&Tomato barlotto
Summer season and loads of work are not conducive to cooking. How to prepare fast and tasty dinner, at the same time not get tired?
Recipe for fast and tasty barlotto, in other words risotto where rice is replaced by hulled barley. If you haven't known that barley yet you should definitely try it, because it's going to redefine your opinions on this group of products. Lately pumpkin has appeared on the local markets - its sweet, delicate taste goes great along ripe tomatos and fresh herbs. Every gourmet knows that risotto needs good cheese - we added French Comte cheese but the choice is yours. You can also use nutritional yeast.
Barlotto z dynią i pomidorami
czas przygotowania: 30 minut
Czego potrzebujesz na 2 osoby?
1 szkl pęczaku, przepłukanego
garść pokrojonej w kostkę dyni
1 pomidor, pokrojony w ćwiartki
świeże zioła - ja użyłam bazylii i oregano, ale możesz równie dobrze dodać pietruszki
2 szkl bulionu warzywnego
1 ząbek czosnku, zgnieciony
1 łyżka oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz, sól
żółty ser (opcjonalnie) lub płatki drożdżowe
Co teraz?
1. Do garnka o grubym dnie wlej oliwę, rozgrzej ją i dodaj pęczak. Praż go ok. 2 minut.
2. Dodaj dynię, pomidory, zesmaż chwilę.
3. Podlej wszystko bulionem i gotuj na wolnym ogniu ok. 20 minut, aż kasza będzie miękka.
4. Nie wygotowuj wody do końca. Pozwól, aby kasza sama wchłonęła jej resztki.
5. Dodaj zioła, czosnek, pieprz, sól i żółty ser lub płatki drożdżowe. Wszystko dokładnie wymieszaj i podawaj.
Pumpkin&Tomato barlotto
preparation time: 30 minutes
What do you need for 2 servings?
1 cup hulled barley, washed
handful pumpkin, cut in pieces
1 tomato, quatered
fresh herbs - I used basil and oregano, but you can use as well parsley
2 glass vegetable stock
1 clove garlis, mashed
1 table spoon olive oil
freshly-ground pepper, salt
yellow cheese or nutritional yeast
What now?
1. Add olive oil to double-bottom pot and heat it. Add barley, fry it for 2 mins.
2. Add pumpkin, tomato and fry for a while.
3. Baste everything with stock, cook for about 20 mins untill the barley is soft.
4. Don't get rid of all water, let the barley to absorb the very rest of it.
5. Ass herbs, garlic, pepper, salt and cheese or yeast. Stir and then serve.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz