niedziela, 28 lipca 2013

Adai - indyjski naleśnik z soczewicy i brązowego ryżu



Adai to rodzaj indyjskiego naleśnika z ryżu i soczewicy lub cieciorki. Rankiem indyjskie bary serwują tysiące takich zestawów śniadaniowych, a zapach orientalnych przypraw unosi się nad tętniącymi życiem ulicami. Dzięki niskim cenom jedzenia i taniej sile roboczej Hindusi mogą pozwolić sobie na częste jadanie poza domem. Największą popularnością cieszy się masala dosa - czyli cienki jak kartka papieru, chrupiący naleśnik podawany z ziemniaczanym curry lub nadziewany ziemniakami przesyconymi aromatem kolendry. W domu Hindusi przygotowują dosę z różnych ziaren - może to być cieciorka, soczewica, groch, ryż, etc. Cechą charakterystyczną jest chrupiące ciasto i orientalny aromat dania, który nadają mu liście curry w tandemie z kolendrą. Mam dziś dla was Adai przygotowany z brązowego ryżu, soczewicy, kolendry i brokułów. Ponieważ nie tak łatwo dostać w Polsce liście curry - pominęłam je. Podajcie je z dowolnym curry lub pastą. 

więcej przepisów tu 
***
Adai - Indian lentil&brown rice pancake
Adai is a sort of Indian pancake made of rice, lentils or chickpea. Every morning Indian bars serve thousands of those breakfest sets, while the scent of oriental spices is drifting in the air streets teeming with life. Thanks to low food price and cheap labor force Indian are able to eat outside quite often. Masala dosa - a kind of paper-thin like crispy pancake served with potato curry or stuffed with potatos enriched with coriander - is cosidered to be the most popular choice in the breakfest menu. At home, Indians prepare dosa of various grains - chickpea, lentils, rice, pea, etc. All of them are distinguished by crispy dough and oriental aroma,  set by curry leaves&coriander mix. Today I've got for you Aday made of brown rice, lentils, coriander and broccoli. Serve it with curry or other dip.


Adai - indyjski naleśnik z soczewicy i brązowego ryżu
czas przygotowania: 1 noc + 30 minut

Czego potrzebujesz na 6 placków?
1/2 szklanki zielonej soczewicy
1 1/2 szklanki brązowego ryżu
5 różyczek brokuła, drobno pokrojonego
parę listków kolendry, poszatkowanej
sól, pieprz
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
oliwa lub olej
2 szklanki wody
1 łyżeczka sody

Co teraz?
1. Zalej soczewicę i ryż wodą, odstaw na noc.
2. Zmiksuj ziarna na gładką masę, dodaj sól, pieprz, kolendrę, brokuły i sodę.
3. Smaż cienkie naleśniki, rozprowadzając masę chochlą po patelni. Podlej brzegi oliwą.
4. Po ok 1-2 minutach przewróć na druga stronę i smaż na złoto.

Warzywne curry
czas przygotowania: 20 minut

Czego potrzebujesz?
1 1/2 pomidora pokrojonego w kostkę
1 cukinia, pokrojona w kostkę
1 puszka groszku
150 g gęstego jogurtu (opcjonalnie)
ok. 1/4 wody
1/2 łyżeczka curry
sól, pieprz
parę listków kolendry

Co teraz?
1. Przełóż warzywa na patelnię (oprócz groszku) i podlej wodą. Posól i popieprz do smaku.
2. Duś pod przykryciem ok 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
3. Dodaj curry, groszek i kolendrę. Duś kolejne 5 minut.
4. Podlej jogurtem, wymieszaj i podawaj.

***
Adai - Indian lentil&brown rice pancake
preparation time: 1 night + 30 minutes

What do you need for 6 pancakes?
1/2 cup green lentils
1 1/2 cup brown rice
5 broccoli florets, chopped
a few coriander leaves, shredded
salt and pepper
1/2 teaspoon herbal pepper
olive oil
2 cups water
1 teaspoon baking soda

What now?
1 Pour the lentils and rice with water, let stand overnight.
2 Mix the grains until smooth, add salt, pepper, coriander, broccoli and soda.
3 Fry thin pancakes, distributing them with ladle. Pour oil over the edges.
4 After about 1-2 minutes, flip to the other side and fry until gold.

Vegetable curry
preparation time: 20 minutes

What do you need?
1 1/2 tomato, diced
1 zucchini, diced
1 can of peas
150 g of a thick yoghurt (optional)
approximately 1/4 of water
1/2 teaspoon curry powder
salt and pepper
a few coriander leaves

What now?
1 Put the vegetables in a pan (except peas) and pour with water. And salt and pepper to taste.
2 Simmer, covered, for about 15 minutes, until the vegetables are soft.
3 Add curry, peas and coriander. Simmer for 5 minutes.
4 Add yogurt, stir and serve.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...