poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Potrawka z bakłażana i świeżych pomidorów


Na straganach aż roi się teraz od bakłażanów. Często słyszę, że nie macie pomysłu jak je przygotować. Co z nich ugotować dowiesz się w naszej oberżynowej serii : )

Jednym z moich ulubionych przepisów jest arabski dip Baba Ghanoush z pieczonych warzyw z dodatkiem aromatycznej pasty sezamowej. Świetnie sprawdza się też ta letnia potrawka, gdzie obok bakłażana poczujemy słodki smak dojrzałych pomidorów i świeżej bazylii. Możecie zaserwować ją z makaronem, zapiec z ryżem, podać z kaszą lub zwyczajnie zagryźć pieczywem. Możesz dodać też żółtego sera - choć nie jest to konieczne.

***
Aubergine&tomato stew
Markets are full of aubergines nowadays. I often hear that you don't actually know how to prepare them. You will get know what to cook with them from our aubergine series. : )

One of my favourite recipe is Arabic dip - Baba Ghanoush - made of baked vegetables and seasoned with aromatic sesame sauce. This summer dish is also great. You can fell sweet taste of ripe tomatos and fresh basil next to the aubergine. Serve it with pasta or barley, bake with rice or simply eat with bread. You can add some cheese - although it's not necessery.


Potrawka z bakłażana i świeżych pomidorów
czas przygotowania: 40 minut

Czego potrzebujesz na 2 porcje?
1 średni bakłażan, pokrojony w kostkę
4 pomidory, pokrojone w ćwiartki lub 1 puszka całych pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1 łyżka oliwy
parę listków świeżej bazylii
1 łyżka octu balsamicznego lub czerwonego wina (opcjonalnie)
sól, świeżo mielony pieprz

Co teraz?
1. Podsmaż cebulę na rozgrzanej oliwie ok. 4 minut.
2. Dodaj czosnek i smaż, aż lekko się zrumieni.
3. Dorzuć bakłażany, posól wszystko i smaż ok. 2 minut, po czym podlej je octem lub winem. Poczekaj, aż warzywa wchłoną płyn.
4. Dodaj pomidory, koncentrat i gotuj ok. 25-30 minut.
5. Kiedy danie jest warzywa są miękkie dopraw je solą, pieprzem i świeżą bazylią. Ewentualnie posyp serem.

Aubergine&tomato stew
preparation time: 40 minutes

What do you need for 2 servings?
1 aubergine, cut in pieces
4 tomatos, quatered or 1 can whole-tomatos
1 spoon tomato sauce
1 onion, cut in pieces
1 clove garlic, mashed
1 spoon olive oil
few basil leaves
1 spoon balsamic vinegar or red wine
salt, freshly-ground pepper

What now?
1. Heat olive oil and fry onion for 4 minutes.
2. Add garlic, fry until slightly golden.
3. Add aubergine, salt them, fry for 2 minutes. After that time baste with vinegar and wait until liquid is absorbed.
4. Add tomatos, tomato sauce and cook for about 25-30 minutes.
5. When vegetables are soft add basil, salt and pepper. You can serve with cheese.

niedziela, 18 sierpnia 2013

Barlotto z dynią i pomidorami


Lato i natłok pracy nie sprzyjają gotowaniu. Jak przygotować szybki i smaczny obiad, a przy tym nie napracować się za dużo?

Przepis na szybkie i pyszne barlotto, czyli risotto, w którym ryż zastępujemy pysznym pęczakiem. Jeżeli jeszcze nie znacie tej kaszy to koniecznie jej spróbujcie, bo z pewnością przedefiniuje ona Wasze dotychczasowe zdanie na temat tej grupy produktów. Na straganach pojawiła się już dynia - jej słodki, delikatny smak dobrze współgra z dojrzałymi pomidorami i świeżymi ziołami. Każdy łasuch wie, że risotto nie obędzie bez dobrego sera - my dodaliśmy francuskiego Comte ale wybór należy do Was. Świetnie pasują tu też płatki drożdżowe.

więcej przepisów tu 
***
Pumpkin&Tomato barlotto
Summer season and loads of work are not conducive to cooking. How to prepare fast and tasty dinner, at the same time not get tired?

Recipe for fast and tasty barlotto, in other words risotto where rice is replaced by hulled barley. If you haven't known that barley yet you should definitely try it, because it's going to redefine your opinions on this group of products. Lately pumpkin has appeared on the local markets - its sweet, delicate taste goes great along ripe tomatos and fresh herbs. Every gourmet knows that risotto needs good cheese - we added French Comte cheese but the choice is yours. You can also use nutritional yeast.


Barlotto z dynią i pomidorami
czas przygotowania: 30 minut

Czego potrzebujesz na 2 osoby?
1 szkl pęczaku, przepłukanego
garść pokrojonej w kostkę dyni
1 pomidor, pokrojony w ćwiartki
świeże zioła - ja użyłam bazylii i oregano, ale możesz równie dobrze dodać pietruszki
2 szkl bulionu warzywnego
1 ząbek czosnku, zgnieciony
1 łyżka oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz, sól
żółty ser (opcjonalnie) lub płatki drożdżowe

Co teraz?
1. Do garnka o grubym dnie wlej oliwę, rozgrzej ją i dodaj pęczak. Praż go ok. 2 minut.
2. Dodaj dynię, pomidory, zesmaż chwilę.
3. Podlej wszystko bulionem i gotuj na wolnym ogniu ok. 20 minut, aż kasza będzie miękka.
4. Nie wygotowuj wody do końca. Pozwól, aby kasza sama wchłonęła jej resztki.
5. Dodaj zioła, czosnek, pieprz, sól i żółty ser lub płatki drożdżowe. Wszystko dokładnie wymieszaj i podawaj.

Pumpkin&Tomato barlotto
preparation time: 30 minutes

What do you need for 2 servings?
1 cup hulled barley, washed
handful pumpkin, cut in pieces
1 tomato, quatered
fresh herbs - I used basil and oregano, but you can use as well parsley
2 glass vegetable stock
1 clove garlis, mashed
1 table spoon olive oil
freshly-ground pepper, salt
yellow cheese or nutritional yeast

What now?
1.  Add olive oil to double-bottom pot and heat it. Add barley, fry it for 2 mins.
2. Add pumpkin, tomato and fry for a while.
3. Baste everything with stock, cook for about 20 mins untill the barley is soft.
4. Don't get rid of all water, let the barley to absorb the very rest of it.
5. Ass herbs, garlic, pepper, salt and cheese or yeast. Stir and then serve.

Chipsy z dyniowej skórki


Do tej pory cała skórka z obranej dyni lądowała w śmietniku. Czy naprawdę jest tak bezużyteczna? A gdyby tak ją wykorzystać? Dyniowe chipsy- czyli jak zrobić coś z niczego.

Kiedy w Wasze ręce trafi cała dynia, która niekiedy waży ponad 5 kg stajecie przed dylematem co zrobić z całą masą niepotrzebnych pozostałości - skórką i pestkami. Nikomu nie trzeba chyba podpowiadać, że pestki łatwo wysuszyć, a potem zjeść je samo lub dodać do ulubionego dania. Skórka za to świetnie sprawdzi się w roli chrupiących chipsów, pieczonych z dodatkiem oliwy, czosnku, ziół, papryki i czegotylko chcecie. Zamiast marnować jedzenie, zacznij je chrupać!

więcej przepisów tu
***
Pumpkin chips

Untill now all the skin peeled of pumpkin end up in the trash bin. But is it really so useless? Or one might use it? Pumpkin cheaps - i.e. how to make something out of nothing.

When you get a pumpkin that can weight even more than 5 kg you always face the same dilemma - what to do with all the rest - skin and seeds. Everyone knows you can easily dry seeds and later on eat them or add to your favourite dish. The skin tastes great if you prepare it as a crunchy chips seasoned with olive oil, garlic, herbs, pepper and anything you want. Instead of wasting food, munch it!


Chipsy z dyniowej skórki
czas przygotowania: 30 minut

Czego potrzebujesz?
skórki z dyni, umytej i osuszonej
oliwy
dowolnych dodatków: czosnku, ziół, soli, papryki, sera, etc

Co teraz?
1. Skórkę wymieszaj z oliwą i swoimi dodatkami.
2. Wyłóż je pojedynczo na blachę (tak, żeby wzajemnie na siebie nie nachodziły) i piecz w temp. 200 C przez ok. 20-30 minut. Od czasu do czasu przemieszaj. Po 20 minutach musisz sprawdzać ich chrupkość, żeby się nie spaliły.


Pumpkin skin chips
preparation time: 30 minutes

What do you need?
Skin of pumpkin
olive oil
any additions: garlic, herbs, pepper, cheese

What now?
1. Add olive oil, your additions and mix it with the skin.
2. Put the skin on a layered form (so they don't touch each other), fry for 20-30 minutes. Stiring from time to time. After 20 minutes you must watch if the chips don't burn.

sobota, 17 sierpnia 2013

Makaron z kwiatami cukinii


Lato w pełni, sklepowe półki aż uginają się od ciężaru warzyw. Cukinia osiąga ostatnio rekordowo niskie ceny. A ponieważ letni sezon, jak wszystko co dobre, kiedyś się kończy - to trzeba z niego korzystać. 
Proste, minimalistyczne danie, które przygotujecie w 20 minut. Makaron z duszoną cukinią i jej smażonymi kwiatami, doprawiony świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową i morską solą. Łasuchy na pewno nie zapomną o dodaniu dobrego, włoskiego sera.

więcej przepisów tu
***
Pasta with zucchini flowers
Full summer, market shelves give way under vegetable's weight. Zucchini has commanded lately sumpremely low price. And for the summer season, as all good things, comes to an end - you should then use it wise. 
Simple, minimalistic dish that you can prepare in 20 mins. Pasta with saute zucchini and its fried flowers, seasoned with freshly-grained pepper, sea salt and nutmeg. Any gourmet won't forget about good, Italian cheese.


Makaron z kwiatami cukinii
czas przygotowania: 20 minut

Czego potrzebujesz na 2 porcje?
dowolny makaron
1 duża cukinia, pokrojona w cienkie plastry
ok. 5 kwiatów cukinii, dokładnie umytych
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
świeżo mielony pieprz, sól
1 łyżeczka masła
oliwa do smażenia
gałka muszkatołowa

Co teraz?
1. Makaron ugotuj al dente.
2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i lekko go zesmaż.
3. Dodaj kwiaty cukinii i smaż je ok. 2 minut. Następnie wrzuć pokrojoną cukinię. Duś pod przykryciem ok. 10-15 minut.
4. Dopraw pieprzem, solą, gałką muszkatołową, wymieszaj z makaronem i dodaj masło.
5. Możesz dodać ser lub płatki drożdżowe.


piątek, 9 sierpnia 2013

Słodki kuskus z owocami i rozmarynem


Kuskus nadaje się idealnie na lekkie, letnie śniadanie. W krajach arabskich przyrządza się go zarówno na słono jak i na słodko, więc owocowe połączenia także nie powinny nas dziwić. Wystarczy parę jabłek, malin lub truskawek, żeby otrzymać wachlarz śniadaniowych inspiracji. Najlepiej zalać go ciepłym sokiem, a jeżeli akurat takiego nie macie to zmiażdżyć parę owoców i takim musem polać kaszkę. Świetnie nadadzą się też inne dodatki: orzechy, rodzynki, suszone morele, żurawina, etc. Przygotowanie wszystkiego zajmuje zaledwie parę chwil. 

Mam dziś dla was kuskus w towarzystwie kwaśnych jeżyn, borówek, czerwonych porzeczek i...świeżego rozmarynu...ciężko do końca opisać to nietuzinkowe zestawienie. Zatem przekonajcie się sami, czy podbiło też wasze serca. 

A jako dopełnienie wszystkiego jeżynowo-porzeczkowo-borówkowo-jogurtowy smoothie. Pycha!

Więcej przepisów tu

*** 
Sweet couscous with fruits and rosemary
Couscous seems perfect for a light, summer breakfest. In the arabic region it's often prepared in both ways: sweet and salty. That's why this fruity combination shouldn't be a suprise for us. You need just an apple, few raspberries or strawberries to achieve the full range of breakfest ideas. The best is to pour it with any warm juice, if you have just run out of it - mash few fruits and add them to your couscous. You can also use some other ingredients like nuts, raisins, dried apricots, cranberries and so on. Preparation process takes just a while.

Today I've got for you couscous with blackberries, blueberries, currants and rosemary. It's really hard to descripe this falvour's combination. You need to try it so you can get know if you like it.

The blackberry-blueberry-currant- yoghurt smotthie goes along just great!


Słodki kuskus z owocami i rozmarynem
czas przygotowania: 10 minut

Czego potrzebujesz na 1 porcję?
1/3 szklanki kuskusu
7 jeżyn
parę jagód
parę czerwonych porzeczek
dowolne słodziło
4 listki świeżego rozmarynu

Co teraz?
1. Kuskus zalej gorącą wodą do poziomu kaszki.
2. Zmiażdż 3 jeżyny, parę porzeczek i jagód. Dodaj do napęczniałej kaszki i wymieszaj.
3. Dodaj pozostałe owoce, poszatkowany rozmaryn i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Sweet couscous with fruits and rosemary
preparation time: 10 minut

What do you need for one serving?
1/3 glass couscous
7 blackberries
few blueberries
few currants
sweetener
4 rosemary leaves

What now?
1. Pour water over couscous till the level of the grain.
2. Mash 3 blackberries, few blueberries nad currants. Add to ready couscous.
3. Add remaining fruits, chopped rosemary, sugar. Mix and serve.

środa, 7 sierpnia 2013

Cukiniowe placuszki Chodakowskiej


Wszystko co związane z Ewą Chodakowską, okrzykniętą trenerką wszystkich Polek jest ostatnio na topie. O tych cukiniowych placuszkach słyszałam już niejedno dobre słowo. Przepis nie jest wynalazkiem samej Ewy, jest zaledwie wariacją na temat dziesiątek podobnych receptur pojawiających się ostatnio nader często na blogach kulinarnych. Placki są jednak świetne, szybkie w przygotowaniu i niezwykłe lekkie, a przy tym sycące. Podajemy je z greckim sosem tzatziki, który idealnie dopełnia cały smak. A ponieważ sezon na cukinię w pełni - nie ma co się zastanawiać!

więcej przepisów tu
***
Chodakowska's zucchini pancakes
Everything related to Eve Chodakowska, hailed as the all Poles coach has been very trendy lately. I heard a lot of good things about the zucchini pancakes. The recipe itself is not Eve-own invention , it is just a variation on dozens of similar recipes appearing recently on culinary blogs . But in fact those pancakes are great, quick to prepare and unusual light, yet filling. Serve it with Greek tzatziki sauce that perfectly complements the flavor. And because the season for zucchini is on - don't hesitate, just cook them!


Cukiniowe placuszki Chodakowskiej
czas przygotowania: 20-25 minut

Czego potrzebujesz na 2 porcje?
1 mała cukinia (200 g), starta na tarce o grubych oczkach
1/2 cebuli, starta na grubych oczkach
1 jajko
2 łyżki mąki
świeże zioła - ja użyłam bazylii, tymianki i oregano
2 ząbki czosnku, starte
sól, pieprz

oliwa do smażenia

Tzatziki
1 szkl jogurtu greckiego
1 mały ogórek, starty na grubej tarce
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
1/2 ząbku czosnku, starty

Co teraz?
1. Wymieszaj cukinię, cebulę, jajko, mąkę, zioła, czosnek i sól.
2. Smaż cienkie placki na rozgrzanej oliwie, jeżeli masz teflonową patelnie możesz smażyć je bez tłuszczu.
3. Wymieszaj składniki na sos.
4. Podawaj placuszki z sosem.

***
Chodakowska's zucchini pancakes
preparation time: 20-25 minutes

What do you need for 2 servings?
1 small zucchini (200 g) grated 
1/2 onion, grated 
1 egg
2 tablespoons flour
fresh herbs - I've used basil, thyme and oregano
2 cloves of garlic, grated
salt and pepper

olive oil for frying

tzatziki
1 glass of Greek yogurt
1 small cucumber, grated 
1 tablespoons olive oil
salt and pepper
1/2 clove garlic, grated

What now?
1 Mix zucchini, onion, egg, flour, herbs, garlic and salt.
2 Fry thin pancakes in hot oil, if you have teflon frying pan you may prepare them without fat.
3 Mix the ingredients for the sauce.
4 Serve pancakes with sauce.

Mama Ghanoush - bliskowschodnia pasta z cukinii


Pamiętacie Baba Ghanoush - czyli bliskowschodnią pastę z pieczonych bakłażanów? Oto jej delikatniejsza w smaku wersja przygotowana z pieczonej cukinii. Najlepiej ugrillować warzywa, ponieważ nada to wszystkiemu większego aromatu. Jeżeli jednak nie macie takiej możliwość - zwyczajnie upieczcie ją w piekarniku. Potem wystarczy już tylko dodać tahinę, kumin i gotowe! Na ten przepis natknęłam się tutaj.
Pasta jest najlepsza drugiego dnia po przygotowaniu.

więcej przepisów tu
***
Mama Ghanoush - Middle Eastern zucchini dip
Remember Baba Ghanoush - the Middle Eastern dip of roasted eggplant? Here is its more delicate in flavor version prepared of the roasted  zucchini. It's best to grill vegetables, because it will give them more flavor. However, if you do not have such an opportunity - simply bake them in the oven. Then you have to add the tahina, cumin and you're done! For this recipe I came uphere. The dip is the best after a day from preperation.


Mama Ghanoush -  bliskowschodnia pasta z cukinii
czas przygotowania: 1 h 30 

Czego potrzebujesz?
4 małe cukinie
3 łyżki tahiny
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżka oliwy
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
ostra papryka do smaku

Co teraz?
1. Nakrój cukinię jak bakłażana w tym przepisie.
2. Piecz ją ok 40-50 minut.
3. Obierz upieczoną cukinię ze skóry. Możesz wydłubać miąższ łyżką.
4. Odciśnij ją z wody - nie wylewaj jej!
5. Dodaj tahinę, czosnek, kumin, oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i zmiksuj wszystko na gładką masę.
6. Dodaj tyle wody z upieczonej cukinii, aż uzyskasz pożądaną, kremową konsystencję.

Odstaw pastę na parę godzin.

***
Mama Ghanoush - Middle eastern zucchini dip
preparation time: 1 hour 30

What do you need?
4 small zucchini
3 tablespoons tahina paste
2 cloves of garlic
1/2 teaspoon cumin
1 tablespoon olive oil
juice of half a lemon
salt and pepper
hot pepper to taste

What now?
1 Cut the zucchini same as eggplant in this recipe.
2 Bake it about 40-50 minutes.
3 Peel the baked zucchini  of skin. You can pick the flesh with a spoon.
4 Drain it off water - do not spill it!
5 Add tahina, garlic, cumin, olive oil, lemon juice, salt, pepper and blend everything until smooth.
6 Add enough water of roasted zucchini, until you get the desired, creamy consistency.

Leave the dip for a few hours.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...