sobota, 17 sierpnia 2013

Makaron z kwiatami cukinii


Lato w pełni, sklepowe półki aż uginają się od ciężaru warzyw. Cukinia osiąga ostatnio rekordowo niskie ceny. A ponieważ letni sezon, jak wszystko co dobre, kiedyś się kończy - to trzeba z niego korzystać. 
Proste, minimalistyczne danie, które przygotujecie w 20 minut. Makaron z duszoną cukinią i jej smażonymi kwiatami, doprawiony świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową i morską solą. Łasuchy na pewno nie zapomną o dodaniu dobrego, włoskiego sera.

więcej przepisów tu
***
Pasta with zucchini flowers
Full summer, market shelves give way under vegetable's weight. Zucchini has commanded lately sumpremely low price. And for the summer season, as all good things, comes to an end - you should then use it wise. 
Simple, minimalistic dish that you can prepare in 20 mins. Pasta with saute zucchini and its fried flowers, seasoned with freshly-grained pepper, sea salt and nutmeg. Any gourmet won't forget about good, Italian cheese.


Makaron z kwiatami cukinii
czas przygotowania: 20 minut

Czego potrzebujesz na 2 porcje?
dowolny makaron
1 duża cukinia, pokrojona w cienkie plastry
ok. 5 kwiatów cukinii, dokładnie umytych
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
świeżo mielony pieprz, sól
1 łyżeczka masła
oliwa do smażenia
gałka muszkatołowa

Co teraz?
1. Makaron ugotuj al dente.
2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i lekko go zesmaż.
3. Dodaj kwiaty cukinii i smaż je ok. 2 minut. Następnie wrzuć pokrojoną cukinię. Duś pod przykryciem ok. 10-15 minut.
4. Dopraw pieprzem, solą, gałką muszkatołową, wymieszaj z makaronem i dodaj masło.
5. Możesz dodać ser lub płatki drożdżowe.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...