poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Potrawka z bakłażana i świeżych pomidorów


Na straganach aż roi się teraz od bakłażanów. Często słyszę, że nie macie pomysłu jak je przygotować. Co z nich ugotować dowiesz się w naszej oberżynowej serii : )

Jednym z moich ulubionych przepisów jest arabski dip Baba Ghanoush z pieczonych warzyw z dodatkiem aromatycznej pasty sezamowej. Świetnie sprawdza się też ta letnia potrawka, gdzie obok bakłażana poczujemy słodki smak dojrzałych pomidorów i świeżej bazylii. Możecie zaserwować ją z makaronem, zapiec z ryżem, podać z kaszą lub zwyczajnie zagryźć pieczywem. Możesz dodać też żółtego sera - choć nie jest to konieczne.

***
Aubergine&tomato stew
Markets are full of aubergines nowadays. I often hear that you don't actually know how to prepare them. You will get know what to cook with them from our aubergine series. : )

One of my favourite recipe is Arabic dip - Baba Ghanoush - made of baked vegetables and seasoned with aromatic sesame sauce. This summer dish is also great. You can fell sweet taste of ripe tomatos and fresh basil next to the aubergine. Serve it with pasta or barley, bake with rice or simply eat with bread. You can add some cheese - although it's not necessery.


Potrawka z bakłażana i świeżych pomidorów
czas przygotowania: 40 minut

Czego potrzebujesz na 2 porcje?
1 średni bakłażan, pokrojony w kostkę
4 pomidory, pokrojone w ćwiartki lub 1 puszka całych pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1 łyżka oliwy
parę listków świeżej bazylii
1 łyżka octu balsamicznego lub czerwonego wina (opcjonalnie)
sól, świeżo mielony pieprz

Co teraz?
1. Podsmaż cebulę na rozgrzanej oliwie ok. 4 minut.
2. Dodaj czosnek i smaż, aż lekko się zrumieni.
3. Dorzuć bakłażany, posól wszystko i smaż ok. 2 minut, po czym podlej je octem lub winem. Poczekaj, aż warzywa wchłoną płyn.
4. Dodaj pomidory, koncentrat i gotuj ok. 25-30 minut.
5. Kiedy danie jest warzywa są miękkie dopraw je solą, pieprzem i świeżą bazylią. Ewentualnie posyp serem.

Aubergine&tomato stew
preparation time: 40 minutes

What do you need for 2 servings?
1 aubergine, cut in pieces
4 tomatos, quatered or 1 can whole-tomatos
1 spoon tomato sauce
1 onion, cut in pieces
1 clove garlic, mashed
1 spoon olive oil
few basil leaves
1 spoon balsamic vinegar or red wine
salt, freshly-ground pepper

What now?
1. Heat olive oil and fry onion for 4 minutes.
2. Add garlic, fry until slightly golden.
3. Add aubergine, salt them, fry for 2 minutes. After that time baste with vinegar and wait until liquid is absorbed.
4. Add tomatos, tomato sauce and cook for about 25-30 minutes.
5. When vegetables are soft add basil, salt and pepper. You can serve with cheese.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...