piątek, 26 kwietnia 2013

Curry ze złocistymi jajkami wg. Naomi Duguid


Czy słyszeliście kiedyś o Naomi Duguid? Jej historia nadaje się na lekki scenariusz filmowy. Naomi pochodzi z Kanady, skończyła prawo i wyjechała w podróż dookoła świata. W Tybecie poznała Jeffreya Alforda, który okazał się miłośnikiem kuchni. Niewiele myśląc wyszła za niego, rzuciła pracę prawnika i razem z mężem zaczęła pisać poczytne książki kulinarne. Związek co prawda nie dawno się rozpadł ale pasja pozostała. W jej najnowszej książce Burma. Rivers of Flavor znajdziecie przepis na świetne pomidorowe Golden Egg Curry czyli Curry ze złocistymi jajkami. Przygotowanie go jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. Wystarczy ugotować ryż i mamy szybki, smaczny obiad. Jajka zawierają sporo białka, więc na pewno takie danie nasyci was na jakiś czas.

W kuchni azjatyckiej często używa się składników, których nie kupicie w pobliskim zieleniaku. Dlatego, żeby czerpać przyjemność z gotowania a nie zawracać sobie głowy niuansami podpowiadamy jak zastąpić różne produkty. Oczywiście smak nie pozostanie bez zmian ale ostatecznie w gotowaniu chodzi przecież o to, żeby smacznie zjeść. Jeżeli jednak będziecie mieli chwilę polecam zaopatrzyć się w niezbędne składniki i odkrywać uroki kuchni dalekowschodniej.

Zmieniłam nieco proporcje w przepisie.
************************************************
Golden Egg Curry
Have you ever heard of Naomi Duguid? Her story is suitable for a kind of screenplay. Naomi comes from Canada, she graduated law and then went on a journey around the world. In Tibet, she met Jeffrey Alford, who was a lover of the kitchen. Without thinking, she married him, quit her job as a lawyer and together with her husband began writing prominent culinary books. Although they broke up not long time ago the passion remains. In her latest book, Burma. Rivers of Flavor you can find a recipe for a great tomato Golden Egg Curry. Preparation is very simple and takes little time. Just cook the rice and you'll have a quick, tasty dinner. Eggs contain a lot of protein, so it's definitely a course that can satisfy you for a while.

The Asian cuisine often contains ingredients that you cannot buy in the nearby grocery store. Therefore, in order to enjoy the pleasure of cooking and do not bother about the nuances we give you an overview of how
to replace different products. Of course, the taste does not remain the same but ultimately cooking is all about good taste. However, if you have a moment I recommend you getting the necessary components to explore the Far Eastern cuisine.

I've slightly changed proportions. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...