piątek, 24 maja 2013

Sałatka z rukoli z prażonym słonecznikiem


Rukola, rukola - wiedzieliście, że można hodować ją w Polsce? Wystarczy posadzić w ogródku, podlewać i rośnie. O dziwo rukola jest spokrewniona z rzodkiewką, chrzanem czy rukwią wodną - co tłumaczyłoby jej charakterny smak. Moją pierwszą przygodę z tą sałatą nie wspominam dobrze. Wydawało mi się, że trąci żelazem i ziemią. Okazało się jednak, że w rukoli należy się rozsmakować. To tak jak z oliwkami - ponoć trzeba zjeść ich sześć, żeby rzeczywiście poczuć właściwy smak. Nie sprawdzałam - ale moja miłość do oliwek rzeczywiście rozkwitła wraz z drugim podejściem. Zatem po długim czasie powracam do rukoli - świetnej, wyrazistej w smaku sałaty, która sprawdzi się zarówno na pizzy, na kanapce czy w sałatce. W porównaniu z sałatą rukola zawiera mnóstwo witaminy A, C, K, żelaza i wapnia.
***
Arugula salad with roasted sunflower seeds
Arugula, arugula - you know that it can be grown in Poland? Just plant it in the garden, water and it will be growing. Amazingly arugula is related with radish, horseradish and watercress - which would explain its specific taste. My first adventure with this lettuce does not bring up good memories. It seemed to me it tastes of iron and ground. It turned out, however, that the rocket needs time. It's like olives - supposed to be eaten six of them to actually feel their special flavor. I have not checked - but my love for olives really blossomed with the second approach. So after a long time I return to rocket - a great, distinctive taste of lettuce, which will goes well both with the pizza, sandwich or in a salad. In comparison with lettuce arugula is packed with vitamins A, C, K, iron and calcium.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...