poniedziałek, 6 maja 2013

Niedzielne curry z papryką i marchewką

Łatwe, warzywne curry na niedzielę. Aromat słodkiej papryki i marchewki przeplata się z delikatną nutą mleka kokosowego zaakcentowanego orientalnymi przyprawami. Najlepiej podawać je z ryżem, chlebem lub noodlami. W towarzystwie świeżej kolendry a z braku takiej - pietruszki.
Mleko kokosowe nie niesie ze sobą żadnych znaczących wartości odżywczych - poza błonnikiem - zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych - czyli tych złych. Oczywiście jest nieodłącznym składnikiem każdego curry, więc u mnie też nie mogło go zabraknąć. Poza tym kokos jest łatwostrawny, więc nie zaszkodzi osobom z kłopotami żołądkowymi.
*************************************************************************
Sunday curry with peppers and carrots
Easy, vegetable curry for Sunday. The aroma of sweet peppers and carrots intertwined with a delicate hint of coconut milk emphasized by oriental spices. Best to serve it with rice, bread or noodles. Accompanied by fresh coriander or due to lack of such - parsley.
Coconut milk does not pose any significant nutritional value - beyond the fiber - it contains a lot of saturated fat - the bad ones. Of course it is an inherent component of any curry, so for mind I could not miss it also. Besides, coconut is easily digestible, so it's not going to harm people with stomach problems.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...