Oto odświeżony przepis na arabską muhammarę. Wyląduje jutro w
poznańskiej klubokawiarni Głośna z okazji akcji Kuchnia społeczna. Oby
wszystkim smakował!
Ponieważ ceny papryki dramatycznie spadają, więc polecam na te ciepłe, wiosenne dni!
Przepis na tą arabską pastę dostałam od Beaty, która przez 1,5 roku
mieszkała w Egipcie. Przepis podaję w wersji lekko zmienionej.
Danie ma lekką i gładką konsystencję. Nutą głowy jest aromatyczny czosnek, orzeźwiająca, zielona pietruszka i słodka, pieczona papryka. Po chwili przychodzi głęboki, orzechowy smak nuty serca. Na końcu pojawia się nuta bazy, czyli oliwa i chleb, nadający całości odpowiednią gęstość i aksamitny smak.
Po przygotowaniu najlepiej odstawić pastę na kilka godzin, żeby wszystkie składniki zdążyły zawrzeć bliższe znajomości. Potem - jak to w życiu - zostaje już tylko konsumować.
Pastę można doprawić sokiem z granatu.
Danie ma lekką i gładką konsystencję. Nutą głowy jest aromatyczny czosnek, orzeźwiająca, zielona pietruszka i słodka, pieczona papryka. Po chwili przychodzi głęboki, orzechowy smak nuty serca. Na końcu pojawia się nuta bazy, czyli oliwa i chleb, nadający całości odpowiednią gęstość i aksamitny smak.
Po przygotowaniu najlepiej odstawić pastę na kilka godzin, żeby wszystkie składniki zdążyły zawrzeć bliższe znajomości. Potem - jak to w życiu - zostaje już tylko konsumować.
Pastę można doprawić sokiem z granatu.
*************
Muhammara
Here it is - the recipe for the Arabic Muhammara dip.
I got this recipe from Betty, who lived for 1.5 years in Egypt.
Dip has a light and smooth texture. It contains of aromatic garlic, refreshing, green parsley and sweet roasted peppers. Moreover it has a deep, nutty flavor.
You can also add the pomegranta juice.
I got this recipe from Betty, who lived for 1.5 years in Egypt.
Dip has a light and smooth texture. It contains of aromatic garlic, refreshing, green parsley and sweet roasted peppers. Moreover it has a deep, nutty flavor.
You can also add the pomegranta juice.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz