W Polsce rzadko łączymy ze sobą parę rodzajów ziaren, np. ryż z kaszą
czy właśnie ryż z soczewicą. A szkoda bo to połączenie jest wręcz
idealne. Brązowy ryż, którego tu użyłam ma delikatny, orzechowy smak
świetnie współgra z zieloną soczewicą, pestkami dyni, słodkimi
rodzynkami i tęczą aromatów stworzonych przez przyprawy, których na
codzień używamy w domu. To danie ma zdecydowania arabski rodowód, stąd
też nie mogło zabraknąć cynamonu i fenkułu, czyli kopru włoskiego. Z
powodzeniem możecie też dodać kumin.
Czemu brązowy ryż jest zdrowszy od białego? Prosta sprawa - tak jak w
przypadku mąki pełnoziarnistej - z brązowego ryżu usuwa się zaledwie
wierzchnią, niejadalną warstwę. A cała reszta bogata w błonnik i
witaminy zostaje. Ryż brązowy gotujemy dłużej bo niekiedy aż 40 minut.
Ma też inne walory smakowe. Nasiona soczewicy w odróżnieniu od innych
nie zawierają tłuszczu, mają też niski indeks glikemiczny. Pestki dyni
są bogate w błonnik, żelazo, które odpowiada za właściwy skład krwi; magnez
potrzebny do prawidłowego funkcjonowania komórek ciała i cynk niezbędny
dla wzrostu i rozwoju organizmu. Ze
względu na wysoką kaloryczność pestek nie poleca się ich osobom
odchudzającym się.
******************************************************************************
Arabic pilaf with lentils and raisins
In Poland,we rarely combine few types of grains altogether, such as barley with rice or rice with lentils. A pity because this connection is just perfect. Brown rice, which I used here has a delicate, nutty flavor and harmonizes perfectly with green lentils, pumpkin seeds, raisins and sweet aroma created by the spices that we use on a daily basis at home. This dish has Arabic origin, and therefore there could not miss the cinnamon and fennel. You can also add the cumin.
Why brown rice is healthier than white? A simple case - same as the whole-wheat flour - brown rice has been removed only the top, inedible layer. And left the rest rich in fiber and vitamins. Brown rice takes longer to cook - sometimes 40 minutes. It also has a different taste. Lentil seeds, unlike other do not contain fat, they also have a low glycemic index. The pumpkin seeds are rich in fiber, iron, which is responsible for the proper composition of the blood; magnesium needed for the proper functioning of the body's cells, and zinc which is necessary for the growth and development of the organism. Due to the high caloric content of seeds they are not recommended for the people on diet.
Why brown rice is healthier than white? A simple case - same as the whole-wheat flour - brown rice has been removed only the top, inedible layer. And left the rest rich in fiber and vitamins. Brown rice takes longer to cook - sometimes 40 minutes. It also has a different taste. Lentil seeds, unlike other do not contain fat, they also have a low glycemic index. The pumpkin seeds are rich in fiber, iron, which is responsible for the proper composition of the blood; magnesium needed for the proper functioning of the body's cells, and zinc which is necessary for the growth and development of the organism. Due to the high caloric content of seeds they are not recommended for the people on diet.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz