Sezon na nowalijki w pełni. Szparagi to chyba jedne z najbardziej
fotogenicznych warzyw jakie znam. Ich struktura, małe załamania i
krągłości w części wieńczącej długą, gładką łodygę dają mnóstwo
możliwości do wykonania świetnego ujęcia. Głównie z powodu sposobu, w
jaki załamuje się i odbija od nich światło.
Na fali szparagowego uniesienia przygotowałam dla was te warzywa w
cytrynowej marynacie ze słodkim dodatkiem suszonej żurawiny.
Aromatycznie, łatwo i szybko. Jako dodatek polecam kaszę jaglaną z
dodatkiem czosnku i szczypiorku skropioną sokiem z cytryny. Pasuje
idealnie.
Same szparagi przyrządza się bardzo krótko. Białe świetnie nadają się na
krem, zielone mają bardziej wyrazisty smak i do tego nie trzeba ich
obierać. Należy wybierać jędrne warzywa i spożywać je na bieżąco, gdyż
łatwo się psują. 100 g szparagów to 3/4 dziennego zapotrzebowania na
kwas foliowy i 1/4 zapotrzebowania na witaminę C, E i beta-karoten. W
medycynie ludowej stosowano je jako środek tonizujący, uspokajający oraz
do leczenia zapalenia nerwów i reumatyzmu. Dziś młode, krótko gotowane
pędy szparagów są prawdziwym przysmakiem.
**************************
Lemon Asparagus baked with cranberries in paper envelope
Season for early vegetables is on! Asparagus is probably one of the most photogenic vegetables I know. Their structure, small fractures and curves in the crowning of a long, smooth stem gives us a lot of opportunities to do a great shot. Mainly because of the way in which it refracts and reflects the light.
On the wave of the asparagus elation I have prepared for you these vegetables in a lemon marinade with a sweet addition of dried cranberries. Aromatic, easy and quick. Millet with garlic and chives sprinkled with lemon juice goes just great along with them.
On the wave of the asparagus elation I have prepared for you these vegetables in a lemon marinade with a sweet addition of dried cranberries. Aromatic, easy and quick. Millet with garlic and chives sprinkled with lemon juice goes just great along with them.
Preparing asparagus doesnt take a lot of time. White ones are perfect for cream, green, have more characteristic flavor and you do not need to peel them. While buying select the firm vegetables and consume them within few days, as they easily go off. 100 g of asparagus is 3/4 daily demand for folic acid and 1/4 requirement for vitamin C, E and beta-carotene. In folk medicine, it is used as a tonic, sedative or to treat nerve inflammation and rheumatism. Today, young, briefly boiled asparagus shoots are a real delicacy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz