wtorek, 7 maja 2013

Cytrynowe szparagi zapiekane z żurawiną w papierowej kopercie


Sezon na nowalijki w pełni. Szparagi to chyba jedne z najbardziej fotogenicznych warzyw jakie znam. Ich struktura, małe załamania i krągłości w części wieńczącej długą, gładką łodygę dają mnóstwo możliwości do wykonania świetnego ujęcia. Głównie z powodu sposobu, w jaki załamuje się i odbija od nich światło.
Na fali szparagowego uniesienia przygotowałam dla was te warzywa w cytrynowej marynacie ze słodkim dodatkiem suszonej żurawiny. Aromatycznie, łatwo i szybko. Jako dodatek polecam kaszę jaglaną z dodatkiem czosnku i szczypiorku skropioną sokiem z cytryny. Pasuje idealnie.

Same szparagi przyrządza się bardzo krótko. Białe świetnie nadają się na krem, zielone mają bardziej wyrazisty smak i do tego nie trzeba ich obierać. Należy wybierać jędrne warzywa i spożywać je na bieżąco, gdyż łatwo się psują. 100 g szparagów to 3/4 dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy i 1/4 zapotrzebowania na witaminę C, E i beta-karoten. W medycynie ludowej stosowano je jako środek tonizujący, uspokajający oraz do leczenia zapalenia nerwów i reumatyzmu. Dziś młode, krótko gotowane pędy szparagów są prawdziwym przysmakiem.
**************************
Lemon Asparagus baked with cranberries in paper envelope
Season for early vegetables is on! Asparagus is probably one of the most photogenic vegetables I know. Their structure, small fractures and curves in the crowning of a long, smooth stem gives us a lot of opportunities to do a great shot. Mainly because of the way in which it refracts and reflects the light.
On the wave of the
asparagus elation I have prepared for you these vegetables in a lemon marinade with a sweet addition of dried cranberries. Aromatic, easy and quick. Millet with garlic and chives sprinkled with lemon juice goes just great along with them.
 
Preparing asparagus doesnt take a lot of time. White ones are perfect for cream, green, have more characteristic flavor and you do not need to peel them. While buying select the firm vegetables and consume them within few days, as they easily go off. 100 g of asparagus is 3/4 daily demand for folic acid and 1/4 requirement for vitamin C, E and beta-carotene. In folk medicine, it is used as a tonic, sedative or to treat nerve inflammation and rheumatism. Today, young, briefly boiled asparagus shoots are a real delicacy.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...