Dieta roślinna nie wydaje się skomplikowana jednak w rzeczywistości
wymaga od nas przestrzegania pewnych zasad. Rezygnując z mięsa musimy
zastąpić czymś dostarczane przez nie składniki. Dlatego taki sposób
odżywiania zasadza się na bardziej kompleksowym podejściu do codziennego
menu. Mięso i nabiał są źródłem żelaza, witaminy B12, wapniu i kwasu
foliowego. Te składniki odżywcze znajdziemy m.in. w fasoli, soczewicy,
produktach pełnoziarnistych, orzechach, płatkach zbożowych, mleku
sojowym, drożdżach czy pestkach słonecznika. Istnieją tysiące połączeń, w
których powyższe produkty będą smakować po prostu świetnie!
Wegetarianizm i weganizm znów stały się modne. Z przyjemnością obserwuję
jak kolejni wielcy szefowie kuchni wyciągają dłoń w stronę
roślinożerców oferując przepisy na dania bezmięsne. W tym gronie jest
m.in. Martha Stewart, David Lebovitz, nie mówiąc już o dziełach okazjonalnych choćby Poniedziałki bez mięsa Paula
i Stelli McCartney. Dziś wegetarianie mogą rozpływać się przeglądając
strony najpopularniejszych blogerów takich jak: Heidi Swanson z 101 cookbooks autorki książki Super Natural Cooking, która pokazała światu zupełnie inny wymiar naturalnego, zdrowego jedzenia. Mamy też Sarah Britton z My New Roots, propagującą holistyczne podejście do kuchni i mojego faworyta Green Kitchen Stories
prowadzonego przez Davida, Luise i Else. Większość powyższych źródeł
oprócz przepisów dostarczy nam też wiedzy niezbędnej do delektowania się
dietą roślinną, aż w pewnym momencie odkryjemy, że tak naprawdę nie
brakuje nam mięsa, a nowy sposób odżywiania gwarantuje zaskakujące
doznania smakowe, na które nigdy byśmy nie wpadli. Bo weganizm i
wegeterianizm to przede wszystkim pomysłowość. Nawet Ci, którzy z mięsa
nie rezygnują (nie muszą przecież) znajdą coś dla siebie. W końcu miło
czasem zrobić skok w bok - byle tylko w kuchni.
Przed wami delikatny hummus z białej fasoli, bardzo smaczny, prosty i
tani. Przepis wymyśliłam sama - bo też nie było aż tak wiele do
wymyślania. Odkryłam za to, że nawet David Lebovitz na swojej stronie
zamieścił własną wariację na temat podobnej potrawy. A skoro taki hummus
gości w domu tak znanego cukiernika, to chyba warto go spróbować.
******************************************************************
Classic white beans hummus
Plant-based diet does not seem very complicated, but in fact requires following certain rules. Giving up meat must be replaced with something that can provide us all the missing components. Therefore, the diet is based on a more comprehensive approach to the daily menu. Meat and poultry are the source of iron, vitamin B12, folic acid and calcium. These nutrients can also be found in beans, lentils, whole grains, nuts, cereal flakes, soy milk, yeast and sunflower kernels. There are thousands of recipes in which these products will taste just great!
Vegetarianism and veganism have become fashionable again. I'm pleased to observe how the successive great chefs draw a hand in the direction of herbivores offering recipes for meatless dishes. Including Martha Stewart, David Lebovitz, not to mention the occasional works like Meatless Mondays by Paul and Stella McCartney. Today, vegetarians are reviewing the most popular bloggers such as: Heidi Swanson of 101 cookbooks author of Super Natural Cooking, who showed the world a different dimension of the natural, healthy food. We also have Sarah Britton of My New Roots, which promotes a holistic approach to the cuisine and my favorite Green Kitchen Stories run by David, Luise and Else. Most of these sources in addition to the great recipes also provide us with the knowledge necessary to enjoy a vegetable diet, and at some point we discover that in fact we don't lack meat, and a new way of eating provides a surprising taste sensations, which we would never have thought of. Because veganism and wegeterianizm is primarily ingenuity. Even those who do not give up meat (do not have to) will find something for themselves.
I present you delicate hummus of white beans, very tasty, simple and cheap. I mulled over the recipe by my own but even David Lebovitz posted on his website his own variation of a similar one. And since the hummus guests in the house of so well-known pastry chef, it's probably worth to try it.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz