Często zarzuca się tofu, że nie ma smaku. I to prawda - przypomina
raczej chłonną gąbkę. Mimo wszystko ma to swój urok. A mnie osobiście
kawałek takiej gąbki w daniu bardzo odpowiada. Samo tofu, nazywane twarogiem Azji wytwarza
się z mleka sojowego otrzymywanego ze zmielonych, gotowanych nasion
soi. Serek zawiera sporo białka - dlatego tak często i chętnie ląduję na
wegetariańskim talerzu. Porcja 100 g to zaledwie 73 kcal, niewielkie
ilości nasyconych kwasów tłuszczowych (tych złych), zero cholesterolu,
sporo wapnia i witaminy E. Tofu stosuje się zarówno w potrawach słodkich
jak i słonych. Jest nieodłącznym składnikiem kuchni japońskiej,
uważanej za jedną z najzdrowszych na świecie. Alergicy powinni jednak
pamiętać, że soja jest powszechnie znanym alergenem i muszą na nią
uważać.
Dziś tofu w aromatycznej zalewie imbirowo-sojowej, oblane gęstym sosem
curry. Przygotowywane od podstaw zajmuje chwilę, ale warto pokusić się o
kupienie świeżych warzyw i oporządzić je samemu. Świetny smak
gwarantowany. Użyłam gotowej żółtej pasty curry - popularnej w kuchni
tajskiej. Kupicie ją w każdym większym markecie w jednorazowych
saszetkach na dziale kuchni świata. Polecam. Cała gama smaków zamyka się
w kwocie 3 zł. Jeśli nie macie jej po ręką polecam sporządzić zamiennik
w postaci mieszanki proszkowanego curry, czosnku, kurkumy, świeżego
imbiru, słodkiej papryki i odrobiny skórki cytrynowej i odrobiny cukru.
Nie to samo - ale da podobny aromat. Mięsożercy zamiast tofu mogą
wrzucić kurczaka. To połączenie świetnie się sprawdzi. Zatem do dzieła!
***************************************************************************
Tofu in curry sauce
Tofu is often condemned for a lack of taste. And that's true - it's more like an absorbent sponge. After all, it has its own charm. Tofu, called Asian cottage cheese is produced of soy milk obtained from ground, cooked soybeans. Cheese contains a lot of protein - that's why it lands on a vegetarian plate so often and willingly. 100 g portion has only 73 calories, a small amount of saturated fat (the bad ones), no cholesterol, lots of calcium and vitamin E. Tofu is used in dishes both sweet and savory like. It is an integral component of Japanese cuisine, which is considered one of the healthiest in the world. Allergy sufferers should note, however, that soy is a common allergen.
Today we served tofu in aromatic ginger-soy marinade, covered with a thick curry sauce. Prepared from scratch takes a while, but it is tempting to buy fresh vegetables and prepare them yourself. Great taste guaranteed. I used ready-made yellow curry paste - popular in Thai cuisine. If you do not have it at hand I recommend a replacement in the form of powdered mixture of curry, garlic, turmeric, fresh ginger, sweet peppers and a bit of lemon zest and a little sugar. Not the same thing - but gives a bit similar flavor. So get to work!
Today we served tofu in aromatic ginger-soy marinade, covered with a thick curry sauce. Prepared from scratch takes a while, but it is tempting to buy fresh vegetables and prepare them yourself. Great taste guaranteed. I used ready-made yellow curry paste - popular in Thai cuisine. If you do not have it at hand I recommend a replacement in the form of powdered mixture of curry, garlic, turmeric, fresh ginger, sweet peppers and a bit of lemon zest and a little sugar. Not the same thing - but gives a bit similar flavor. So get to work!
Tofu w sosie curry
czas przygotowania: ok. 50 minut
Czego potrzebujesz na 2 osoby?
180 g naturalnego tofu, pokrojone w kostkę
1 zielona papryka, pokrojona w paski
1/2 dużego pora, pokrojony w paski
1 duża marchewka, pokrojona w paski i ugotowana (nie wylewaj wody z marchewki, dodaj ją do bulionu)
1 cebula, pokrojona w paski
10 pieczarek, pokrojonych w plasterki
Marynata do tofu:
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka sosu sojowego
szczypta cukru
1/4 łyżeczki tartego imbiru
2 łyżki soku z cytryny
szczypta ostrej papryki
Sos curry:
1 1/2 łyżeczki żółtej pasty curry lub jej zamiennika podanego w powyższym tekście
1 łyżka curry w proszku
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
szczypta ostrej papryki
sól
2 szklanki dowolnego bulionu
szczypta cukru do smaku
1/5 szklanki zimnej wody + 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej, wymieszane
olej/oliwa do smażenia
Co teraz?
1. Zamarynuj tofu i odstaw je na ok. 30 minut.
2. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę i pora.
3. Po ok. 7 minutach, kiedy warzywa zmiękną dodaj paprykę, pieczarki i ugotowaną marchewkę.
4. Duś warzywa, aż będą miękkie.
5. W międzyczasie smaż zamarynowane tofu na rozgrzanej oliwie. Z każdej strony powinno być rumiane.
6. Rozgrzej na osobnej patelni
odrobinę tłuszczu, dodaj mieszankę pasty curry, curry w proszku, czosnku
i ostrej papryki. Zesmaż wszystko, ciągle mieszając, żeby przyprawy się
nie spaliły.
7. Następnie zalej całość bulionem, dodaj pozostałą marynatę z tofu, cukier i sól. Zagotuj.
8. Zmniejsz ogień i pomału
wlewaj do sosu roztwór zimnej wody z mąką, ciągle mieszając. Kiedy sos
osiągnie pożądaną konsystencję dodaj warzywa, tofu i podawaj z
ugotowanym ryżem.
Tofu in curry sauce
preparation time: 50 minutes
What do you need for 2 people?
180 g of natural tofu, cubed
1 green pepper, cut into strips
1/2 large leek, sliced into strips
1 large carrot, cut into strips and cooked (do not pour out water from the carrots, add it to the broth)
1 onion, cut into strips
10 mushrooms, sliced
Marinade for tofu:
1 clove of garlic
1 teaspoon soy sauce
pinch of sugar
1/4 teaspoon grated ginger
2 tablespoons lemon juice
pinch of cayenne pepper
Curry Sauce:
1 1/2 teaspoons yellow curry paste or replacement specified in the above text
1 tablespoon of curry powder
2 cloves of garlic, crushed
pinch of cayenne pepper
salt
2 cups any broth
pinch of sugar to taste
1/5 cup of cold water + 1 tablespoon potato flour or corn flour, mixed
oil / olive oil for frying
Now what?
1. Marinate tofu and leave it for around 30 minutes.
2. Fry the onion and leek in hot oil.
3. After about 7 minutes, when the vegetables are tender add the peppers, mushrooms and cooked carrots.
4. Simmer vegetables until they are soft.
5. In the meantime, stir-fry marinated tofu in hot oil. On each side it should be browned.
6. Heat a little fat in the another pan, add the mixture of curry paste, curry powder, garlic and hot peppers. Fry everything, stirring constantly so spices are not burnt.
7. Then pour all the broth, add the remaining marinade from the tofu, sugar and salt. Boil.
8. Reduce the heat and slowly pour to the sauce a mixture of cold water and flour, stirring constantly. When the sauce reaches the desired consistency add vegetables, tofu and serve with cooked rice.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz