sobota, 11 stycznia 2014

Zupa marchewkowa z maślaną szałwią




Zupa marchewkowa z maślaną szałwią
czas przygotowania: 35 minut

Czego potrzebujesz na 4 porcję?
6 dużych marchewek, obranych i pokrojonych
750 ml wody (lub bulionu)
2 ząbki czosnku, starte
sól, pieprz

parę listków suszonej lub świeżej szałwi
1 łyżka masła

Co teraz?
1. Zalej marchewkę, czosnek wodą i gotuj, aż wszystko będzie miękkie ok. 30 minut.
2. Zmiksuj całość na gładką masę. Dopraw do smaku.
3. W międzyczasie rozpuść masło. Zaraz jak zacznie się topić wrzuć listki szałwi i smaż parę sekund z obu stron. Ta część wymaga dużej ostrożności, ponieważ wystarczy chwila nieuwagi, żeby spalić zioła. Odsącz szałwię na papierowym ręczniku.
4. Udekoruj szałwią zupę i podawaj.


Carrot soup with buttery sage 
preparation time: 35 minutes

What do you need for 4 serving?
6 large carrots, peeled and chopped
750 ml of water (or broth)
2 cloves of garlic, grated
salt and pepper

a few leaves of dried or fresh sage
1 tablespoon butter

What now?
1 Pour water over the carrots, garlic and cook until everything is tender - about 30 minutes.
2 Blend all until smooth. Season to taste.
3 In the meantime, dissolve the butter. As soon as it starts to melt throw sage leaves and fry a few seconds on both sides. This part requires extreme caution because just a moment of inattention and your herbs will be burnt. Drain the sage on a paper towel.
4 Decorate soup with herbs and serve.

Drożdżówka nadziewana daktylami




Ciasto drożdżowe można podać na wiele sposobów. Ten należy chyba do jednego z najładniejszych jakie znam. Przepis na drożdżówkę znajdziecie tu (wegańskie). Zawsze możecie skorzystać także z babcinej receptury. Moim nadzieniem jest pasta daktylowa doprawiona cynamonem, kardamonem, goździkami i imbirem. Pysznie i zdrowo!
***
Bun can be served in many ways. This should be probably one of the nicest I know. Recipe for a dough can be found here(vegan). You can always also use the grandmother's recipe. My stuffing is  made of the date paste seasoned with cinnamon, cardamom, cloves and ginger. Delectable and healthy!


Jak zwijać? Podpowiedź znajdziecie na tym obrazku znalezionym w sieci.
How to roll it? This photo found on the web is going to help you.



At the end....
A na końcu...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...